Blogi, Salla Merikukka, Suvi Kukkonen

Hermannin Varustamo ja Paavalin seurakunta – kimppaan vai ei?

Paavalin seurakuntaneuvostossa on käsitelty viime syksyn aikana seurakunnan ja seurakuntalaisten kannalta merkittävää muutosta. Hermannin Diakoniatalon tiloissa toimiva Helsingin seurakuntayhtymän Varustamon toiminta etsii uusia tiloja, ja Varustamon Hermannin alueen toimintoja onkin pohdittu siirrettäväksi Paavalinkirkon tiloihin. 

Seurakuntien oman diakoniatyön lisäksi diakoniatyötä tehdään koko seurakuntayhtymän tasolla Varustamoiden kautta. Varustamot ovat Helsingin seurakuntien diakonisen toiminnan, eli kirkollisen sosiaalityön keskuksia, joissa on tarjolla mm. keskusteluseuraa ja monenlaista tukea. Hermannin Diakoniatalossa toimiva Varustamo on “talo kaikille” – tarjolla on erityispalveluja asunnottomille, päihde- ja rikostaustaisille, paperittomille ihmisille sekä heidän läheisilleen.

Siis erittäin tärkeää työtä, jossa kirkko kantaa yhteiskunnallista vastuuta ja toteuttaa lähimmäisenrakkautta. 

Mitä konkreettisesti muuttuisi, jos Varustamo muuttaisi Paavalinkirkolle?

Helsingin seurakuntayhtymä omistaa tilat, joissa Paavalin seurakunta toimii. Seurakunta maksaa tiloista sisäistä vuokraa yhtymälle vuosittain noin 330 tuhatta euroa. Jos Varustamo muuttaisi Hermannin Diakoniatalolta Paavalin kirkon tiloihin, kattaisi seurakuntayhtymä jatkossa neljäsosan vuokrakuluista, sekä osallistuisi tiloihin liittyviin kustannuksiin muutenkin esimerkiksi tulevien remonttien osalta. Paavalin seurakunta pysyisi  jatkossakin tilojen pääasiallisena käyttäjänä.

Mahdollista muutosta selvittäessä Varustamon toimintoja on suunniteltu sijoitettavan nykyiseen nuorten ja partiolaisten käyttämiin tiloihin sekä osaan toimisto- ja neuvottelutiloja. Lisäksi Paavalin kirkon alasali tulisi päiväsaikaan Varustamon Waste and feast -ravintolan käyttöön maanantaista torstaihin. Viikonloppuisin alasali olisi edelleen käytettävissä seurakunnan ja seurakuntalaisten tilaisuuksiin, kuten kastejuhliin ja muistotilaisuuksiin. 

Varustamon mahdollinen muutto Paavalinkirkon tiloihin vaatisi joitakin muutostöitä erityisesti kirkkorakennuksen siipiosassa, jossa seurakuntasalit ja muut tilat sijaitsevat. Muutostöiden yhteydessä Paavalin kirkkosalista on tarkoitus poistaa muutama penkkirivi takaa, jotta kirkkoa voidaan jatkossa käyttää monipuolisemmin erilaisiin tilaisuuksiin ja toimintaan. 

Mitä hyötyjä ja haittoja päätöksestä syntyisi?

Onko seurakunnan nykyisille toiminnoille jatkossakin tilaa? Tämä on luonnollisesti kysymys, joka seurakuntalaisissa varmastikin herää. Seurakunnan omien toimintojen, erityisesti lasten, nuorten sekä partiolaisten toiminnan turvaaminen seurakunnan tiloissa on ollut suunnittelutyön keskeinen lähtökohta, ja neuvostomme jäsenten ehdoton vaatimus suunnitelmia laadittaessa. Sen sijaan esimerkiksi seurakunnan ulkopuolisille aikuisten kuoroille ei jatkossa voida tarjota harjoitustilaa yhtä paljon.

Päättäjälle käytännön ratkaisujen ja seurakuntaelämän normaalin jatkumisen lisäksi keskeistä on Varustamo-päätöksen osalta iso kuva seurakunnan tulevaisuuden kannalta. Mitä tapahtuu, jos Varustamo toivotetaan tervetulleeksi? Tai mitä silloin, jos emme päätä tehdä yhteistyötä Varustamon kanssa? 

Seurakuntien talousnäkymät lähivuosille ovat Helsingissä melko hyvät: kirkollisverotuotot näyttävät pysyvän hyvällä tasolla, mutta toisaalta inflaatio nostaa kustannuksia merkittävästi siellä sun täällä. Toisaalta kirkon jäsenkehityksen trendi on ollut laskeva pitkään – ja juuri jäsenmäärään pitkälti rahallinen tilanne liittyy. Pitkällä tähtäimellä, viiden tai kymmenen vuoden sisään, on löydettävä säästöjä, ja niitä voidaan tehdä joko tiloista, toiminnasta tai henkilöstöstä. Paavalin seurakunnassa henkilöstön määrä on jo nyt suhteessa alueen asuinmäärään muita helsinkiläisiä seurakuntia alhaisempi. Nyt pöydällä oleva päätös tarjoaisi mahdollisuuden tehdä säästöjä jonkin verran. 

Entä miltä Varustamon mahdollinen muutto näyttää arvojen näkökulmasta? Miten se sopii siihen, millainen seurakunta Paavali on ja millaiseksi haluamme sitä rakentaa? 

Diakoniatyö on yksi suomalaisten tärkeimmistä syistä kuulua kirkkoon. Diakoniatyön avulla autetaan hyvin konkreettisesti sellaisia ihmisiä, jotka tukea ja apua elämässään tarvitsevat. Nähdäksemme tämä sopii Paavalin seurakunnan arvomaailmaan oikein hyvin. On sitä paitsi eri asia tuoda tiloihin seurakuntayhtymän omaa toimintaa, kuin vuokrata tiloja täysin kirkon ulkopuolisille toimijoille. Varustamon kanssa voimme olla varmoja siitä, että toimimme samojen tavoitteiden eteen ja saman hengellisen arvomaailman perusteella. Myös erilaisista taustoista tulevien ihmisten tuominen yhteen koko “kylää” yhdistävälle kirkolle on itsessään arvokas asia.

Yksi asia mikä varmasti monia seurakuntalaisia pohdituttaa on se, lisääkö Varustamon mahdollinen muutto levottomuutta kirkon alueella. On luonnollista, että tällaisiakin kysymyksiä herää. Varustamon nykyisen toimipisteen ympäristöstä järjestyshäiriöitä ei kuitenkaan ole raportoitu. On silti tärkeää, että huolia kuunnellaan ja ne otetaan tosissaan mahdollisen muutoksen koittaessa. 

Miten päätös etenee?

Hankkeen aikataulusuunnitelma on seuraava:

  • Seurakuntaneuvosto päättää projektiin sitoutumisesta ja sisäisten vuokrien jakoperusteista seuraavassa kokouksessaan 13.2.2024.
  • Seurakuntaneuvosto hyväksyy investointipäätöksen 7.5.2024.
  • Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyy investointipäätöksen viimeistään 23.5.2024 ja päättää suunnittelun jatkamisesta rakennuslupavaiheeseen sekä rakennussuojelukysymysten viemisestä yhteiseen kirkkovaltuustoon, tuomiokapituliin ja kirkkohallitukseen.
  • Yhteinen kirkkovaltuusto käsittelee kirkon penkkien poistamista kirkkosalin takaosasta 13.6.2024.
  • Rakennuslupahakemus jätetään heinäkuussa 2024.
  • Rakentaminen toteutetaan touko-lokakuussa 2025.
  • Rakennuksen valmistuminen ja luovutus käyttäjille on lokakuussa 2025.

Mikäli sinulla on sydämelläsi näkökulmia, joita haluat välittää meidän päättäjien tietoon, lähetäthän niitä sähköpostitse ennen neuvoston kokousta 13.2.2024. 

Salla Merikukka
Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen
Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsen
salla.merikukka@gmail.com 

Suvi Kukkonen
Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen
Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsen
kukkonen.suvi@gmail.com

1 vastaus artikkeliin “Hermannin Varustamo ja Paavalin seurakunta – kimppaan vai ei?”

  1. Kuorolaiset, jotka harjoittelevat Paavalin seurakunnan tiloissa, pääsevät läheltä tutustumaan ja osallistumaan kirkon toimintaan. Tärkeä linkki heille, jotka eivät normaalisti ole aktiivisia kirkon jäseniä. Kuorot myös osallistuvat messuihin esiintymällä niissä, sekä järjestämällä konsertteja kirkossa. Olisi todella valitettavaa, jos kuorojen harjoittelu kirkon tiloissa loppuisi.

    Tykkää

Jätä kommentti