Blogi, Eeva Vallisaari

Kenen kirkko?

Kotimaa-lehden pääkirjoituksessa moitittiin taannoin sitä, että kirkon tapahtumissa yleensä vain papit saavat puheaikaa. Kirjoituksen pontimena oli keväällä vietetyt valtakunnalliset jumalanpalveluspäivät ja päätoimittaja kaipasi tilaa myös muille työntekijöille. Maallikotkin mainittiin mutta tuttu mielikuva jäi: kirkossa seurakuntalaiset ovat katselijoita ja kuuntelijoita, eivät tekijöitä.

Meillä Suomessa on tavattu puhua kansankirkosta, siihen viittasi Timo Lappalainenkin edellisessä blogikirjoituksessa. Kansankirkkoa meillä ainakaan täällä Helsingissä ei enää ole, siis kirkkoa, johon kuuluu enemmistö ihmisistä. Mutta kansan kirkko, ihmisten kirkko, meillä voisi olla – jos me ihmiset, kirkon jäsenet ja seurakuntalaiset, sitä haluamme.

Tulevina vuosina kirkon työntekijämäärä laskee, sen sanelee talous. Vastuu seurakuntien elämästä ja kirkosta siirtyy yhä enemmän seurakuntalaisille – jos halutaan että toiminta jatkuu. Se vaatii isoa roolin ja asenteen muutosta seurakuntien työntekijöiltä, mutta se edellyttää myös meiltä seurakuntalaisilta aivan uudenlaista asennetta – ja myös sitoutumista.

Nyt meillä on työntekijöiden kirkko, pappien kirkko. Meille seurakuntaisille jää toimintaan osallistujan paikka. Olemme ikään kuin asiakkaita, joille tarjotaan palveluja tai elämyksiä. Mutta seurakunta ei ole tapahtumajärjestäjä tai harrastusten mahdollistaja. Me seurakuntalaiset emme ole asiakkaita tai yleisöä, vaan tekijöitä ja vaikuttajia. Seurakunnan jäseniä, jotka kuulumme yhteen, me muodostamme seurakunnan.

Tämän muuttaminen edellyttää ennen kaikkea ajattelutavan muutosta: siirtymistä työntekijäkeskeisestä ja virkamiesmäisestä ajattelutavasta seurakuntalaislähtöiseen ajatteluun. Kirkon työntekijät ovat toki tärkeitä, mutta kirkko ja sen elämä eivät kuitenkaan ole – eivätkä jatkossa todellakaan voi olla – heidän varassaan. Kirkko on ennen muuta meidän seurakuntalaisten yhteisö. Tai niin sen ainakin pitäisi olla. Ja aika hienoa olisi, jos niin olisi.

Muutosta tekemään valitaan marraskuun vaaleissa seurakuntien uudet luottamushenkilöt. He – eli seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuuston jäsenet – ovat avainasemassa siinä, miten kirkon toimintaa jatkossa linjataan ja miten sitä paikallisesti ihmisten yhteisönä toteutetaan.

Tule mukaan vaikuttamaan: jos olet kirkon jäsen, käy äänestämässä! Muistuta muitakin tästä!

En ole enää näissä seurakuntavaaleissa ehdokkaana, kahdeksan vuotta kirkon luottamushenkilönä on osaltani riittävästi. Sivuun siirryn luottavaisella ja kiitollisella mielellä: aivan uskomaton joukko upeita ihmisiä on tilalleni tarjolla Kotiseurakuntana Paavali -ryhmämme ehdokaslistalla! Tutustu heihin Ehdokkaamme 2022 -sivulla ja blogikirjoituksiin tällä verkkosivulla sekä ryhmän some-kanavilla: valinnanvaraa on ja osaamista riittää! Kirjoituksia on luvassa lisää, ota sivu seurantaan!

Huomisen kirkkoa tehdään todellakin juuri nyt, näissä seurakuntavaaleissa. Sinäkin voit vaikuttaa siihen, millaiseksi se rakentuu. Jos olet kirkon jäsen, käy äänestämässä ja muistuta muitakin asiasta!

Eeva Vallisaari
Paavalin seurakuntaneuvoston jäsen 2015-2022

Jätä kommentti