Blogi, Petteri Äijö

Kannattaako seurakuntavaaleissa äänestää?

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Äänestysaktiivisuus on seurakuntavaaleissa perinteisesti ollut alhaista (valtakunnallinen äänestysprosentti edellisissä vaaleissa oli vain 14,4 %) ja moni kysyykin, kannattaako äänestäminen. Mitä merkitystä sillä on, ketkä ovat seurakuntaneuvostossa tai kirkkovaltuustossa?

Tarkastellaanpa siis muutaman esimerkin valossa, millaisia päätöksiä Paavalin seurakuntaneuvosto teki nyt päättyvällä vaalikaudella.

Paavalin seurakuntaneuvosto vetosi kirkon päättäjiin samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen mahdollistamiseksi jo lokakuussa 2016 – siis ennen avioliittolain muutoksen voimaantuloa. Samassa yhteydessä seurakuntaneuvosto päätti, että Paavalinkirkko ja muut seurakunnan tilat ovat käytettävissä kaikkien parien vihkimiseen ja hääjuhliin. Paavalin seurakunta oli historiallisesti ensimmäinen, joka teki tällaisen päätöksen.

Samuli Korkalainen ja minä teimme seurakuntaneuvostolle aloitteen kirkollisen vihkimisen ehtojen muuttamisesta. Ehdotuksen mukaan riittäisi, että vain toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt kirkon jäsen. Seurakuntaneuvosto hyväksyi aloitteen ja lähetti sen hiippakuntavaltuustolle, josta se eteni kirkolliskokoukseen. Kirkolliskokous päätyi kannattamaan aloitetta ja parhaillaan käytännön toteutusta työstetään kirkkohallituksessa. Lopulliseen hyväksyntään tarvitaan vielä kirkolliskokouksen päätös.

Päättyneen vaalikauden aikana Paavalin seurakunnan lähetystyötä ”ryhdistettiin”. Vanhat sopimukset purettiin niiden lähetysjärjestöjen osalta, jotka eivät hyväksy naisten pappeutta tai suhtautuvat negatiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Ryhmämme jäsenen Eeva Vallisaaren aloitteesta oli jo aiemmin tehty päätös, ettei tällaisten järjestöjen esitteitä pidetä esillä Paavalinkirkossa tai muissa seurakuntamme tiloissa.

Ryhmämme oli aloitteellinen myös kun Paavalin seurakuntaan perustettiin nuorten vaikuttajaryhmä. Asiasta päätti seurakuntaneuvosto lokakuun 2020 kokouksessaan. Tavoitteena on saada nuorten ääni paremmin kuuluviin seurakunnan toiminnassa.

Tässä yhteydessä on ehkä myös hyvä mainita, että suurin osa edellä mainituista päätöksistä ei ollut yksimielisiä, vaan ne saatiin eteenpäin Kotiseurakuntana Paavali -ryhmän tuella ja sen ansiosta, että ryhmämme menestyi edellisissä seurakuntavaaleissa. Näissäkin vaaleissa on ehdokkaita, jotka ajattelevat asioista eri tavalla.

Tässä kirjoituksessa mainitun lisäksi seurakuntaneuvosto toki päättää monista muistakin asioista: mm. seurakunnan taloudesta ja toiminnasta sekä valitsee valtaosan seurakunnan työntekijöistä.

Vaaleissa äänestämättä jättäminen tarkoittaa myös vallan jättämistä kaikille niille, jotka äänestävät. Jos siis haluat vaikuttaa kirkon tulevaisuuteen ja siihen, millaisia päätöksiä seurakuntaneuvostoissa ja muissa kirkon päätöksentekoelimissä tehdään, johtopäätös on selkeä: äänestäminen seurakuntavaaleissa kannattaa.

Hyviä ehdokkaita Paavalin seurakuntaneuvostoon löydät Ehdokkaamme 2022 -sivulta, jossa on myös linkit vaalikonevastauksiin. Kannattaa tutustua ja äänestää.

Petteri Äijö

Kirjoittaja on ehdolla Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä Helsingin yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Jätä kommentti